Αρχή
Η ιστορία αρχίζει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης, εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.
Η Αρχή της Διαδρομής μας
Το 1979, ο Κώστας Λαζαρίδης, έχοντας «προσβληθεί» από το… μικρόβιο του κρασιού στην Γερμανία, όπου βρίσκεται για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων, εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, όπου βρίσκεται και το σπίτι του, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.
Ακολουθεί, το 1986, μια ακόμη πρωτιά για τον Κώστα Λαζαρίδη. Κατασκευάζει το μοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, όπου οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του και ανήκει στην προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο». Μάλιστα, το κτίριο υπάρχει ακόμα, παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον, σχεδιάζεται όμως στο μέλλον να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσείο, για να μας θυμίζει την απαρχή μιας πετυχημένης πορείας. Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου θα πουληθεί αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.», που ίδρυσε το 1987, με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χωρίζουν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί αποδεικνύεται ότι διαφέρουν ριζικά.
Φιλοσοφία
Καινοτομία και σεβασμός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ήδη από το ξεκίνημά του. Από την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αμπελώνων, που έθεσαν τις βάσεις για την αναγέννηση της αμπελουργίας στην περιοχή, μέχρι τον εξοπλισμό του οινοποιείου, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην τεχνολογική πρωτοπορία ή τον χαρακτήρα των κρασιών που ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες κάθε αμπελοτοπιού ή χρονιάς.
Όραμα
Από την δεκαετία του 1970, ο Κώστας Λαζαρίδης πίστεψε βαθειά ότι ο τόπος του μπορεί να δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας, ικανά να σταθούν στον παγκόσμιο στίβο και να μετατραπεί η Δράμα σε μια Πόλη του Κρασιού. Αυτή η πεποίθηση έγινε το όραμα της εταιρείας, που συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από ειδικούς και καταναλωτές.

1986
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Κατασκευάζεται το υποδειγματικά εξοπλισμένο, πλήρως επισκέψιμο οινοποιείο, στην Αδριανή Δράμας. Κυκλοφορούν οι πρώτες φιάλες της σειράς Αμέθυστος, που γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από την αγορά.

1992
ΗΔΩΝΙΚΟ
Παρουσιάζεται το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, το πρώτο προϊόν αυτής της κατηγορίας, στην ευρύτερη περιοχή.

1996
Château Julia
Δημιουργείται η σειρά κρασιών Château Julia.

2000
ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Φυτεύεται ο αμπελώνας στο Καπανδρίτι Αττικής, έκτασης 200 στρεμμάτων. Η εταιρεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε. εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

2003
ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ
Αρχίζει η κατασκευή των εγκαταστάσεων του Κτήματος Οινότρια Γη, στο Καπανδρίτι Αττικής.

2004
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΑ
Κυκλοφορούν για πρώτη φορά τα κορυφαία βαλσαμικά μας ξίδια Botanico Red Seal και Gold Seal.

2011
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ
Εγκαινιάζεται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη στο Κτήμα Οινότρια Γη, που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια παρουσίασης της διαχρονικής πορείας του ελληνικού κρασιού.

2014
ΣΕΙΡΑ ΗΔΩΝΙΚΟ
Ολοκληρώνεται η οικογένεια Ηδωνικό με την παρουσίαση του Ούζο Ηδωνικό.

2015
DOMAINE COSTA LAZARIDI
Δημιουργείται η νέα σειρά κρασιών Domaine Costa Lazaridi.